Библиотека Зора, читалище Зора

Switch to desktop

Школа по изкуства "Мишо Тодоров"

Организация на работа на Школа по изкуства "Мишо Тодоров"

 

I.Учебен процес

 • Учебната година започва на 15 септември и завършва на 15 юни
 • Приемат се ученици без възрастови ограничения
 • Уроците се насрочват в удобно за ученика време
 • Продължителността на учебния час за деца до трети клас включително е 30 минути.  За по-големите ученици заниманията са 45 минутни.
 • Пропуснати уроци могат да се вземат допълнително при предварителна уговорка с преподавателя
 • Всеки ученик участва задължително в предвидените по учебна програма класови продукции-концерти, които се провеждат два пъти в рамките на учебната година

 

II. Такси

 • Годишната такса е разбита условно на равномерни месечни вноски. В нея са предвидени училищните ваканции и националните празници.
 • Месечната вноска трябва да бъде бнесена до 25 число на текущия месец.
 • Такси за учебната година:

 

специалност

годишна такса

месечна вноска

инструмент и други

индивидуални занимания

400.00 лв

40.00 лв

балет

400.00 лв

40.00 лв

спортни танци

200.00 лв

20.00 лв

театрална формация

200.00 лв

20.00 лв

 приложно изкуство

200.00 лв 

20.00 лв 

 

 

 • За месеците септември и юни се заплаща половината от определената месечна вноска.
 • Ученици, отсъствали до два урока заплащат пълен размер на таксата. При повече отсъствия се правят отстъпки в зависимост от продължителността на отсъствие.
 • При записани две деца от едно семейство, за второто дете се заплаща половината от таксата
 • Ученик, който посещава два различни класа в школата плаща едната от таксите наполовина. Отстъпката се отнася за по-малката от двете такси.

 

 

Класове и преподаватели

 

Музикални инструменти

Пиано

Преподавател Величка Ченова – тел.: 635158, 0883355124

 

Цигулка

Преподавател Елена Попова – тел.:  0886157003

 

Китара /акустична и електрическа/

Преподавател Иван Кавръков – тел.:  0887484366

 

 

Вокална техника

Преподавател Иван Кавръков – тел:  0887484366

 

 • Заниманията са индивудуални два пъти седмично

 

Компютърно студио – демозаписи, аранжименти

Прподавател Иван Кавръков – тел: 625450,  0887484366

 

 • Заниманията са индивидуални два пъти в седмицата

    

Балет

Преподавател Наталия Хаджикостова – тел.: 0899166277

 

 • Заниманията са групови и се провеждат два пъти седмично.
 • Изучава се класически балет. На тази база се поставят и модерни танци.

 

Спортни танци

Преподавател Цанка Иванова – тел: 0898737236,  0879405409

 

 • Заниманията са по възрастови групи два пъти седмично

 

 

Театрална формация

Преподавател Ивайло Гандев – тел: 0895300977              

 

 • Репетициите са по уговорка с преподавателя.

 

 

                                                                                         Приложно изкуство

Преподавател: Виолета Стряскова – тел.: 0886671374

Заниманията са групови – два пъти седмично.

 

 

Исторически бележки за Школа по изкуства "Мишо Тодоров"

През 1959 г. към Читалище "Зора" е създадена Детска Музикална Школа с предмет на дейност – класически музикални инструменти: цигулка, пиано, акордеон, китара. Като преподаватели са привлечени Мишо Тодоров, Васил Димитров, Маргарита Калканджиева, Жени Атанасова, Николай Кусев, Дафина Попова. Първи директор на Школата е Мишо Тодоров – емблематична личност в музикалната история на Сливен – цигулар, пианист, диригент и композитор. Още първата година, при записали се 95 ученика са сформирани два оркестъра – цигулков и акордеонен, представени са и първите концертни програми. Постепенно Детската музикална школа се утвърждава като солидно музикално-възпитателно средище, като една от институциите, определящи облика на културния живот в града.
От 1968 г. в знак на почит към изтъкнатия музикант и педагог Школата носи името "Мишо Тодоров". Учреден е регионален конкурс за цигулари и пианисти - изявени деца инструменталисти.
Въз основа на приетия през 1981 г. нов правилник за Школите настъпват структурни промени. Детската музикална школа се трансформира в Обединена школа по Изкуствата. Разкрити са нови класове: музикален фолклор, класически балет, детски музикален театър, изобразително и приложно изкуство, литературно творчество. В последствие фолклорните класове преминават към училище "Константин Константинов", в новообразуваните музикални паралелки.
Възпитаниците на Обединената школа са активни участници в концертния живот на града и регистрират успешно представяне на различни национални прояви: конкурса "Недялка Симеонова" – Хасково, "Люлякови музикални празници" – Ловеч, конкурса "Светослав Обретенов" – Провадия, конкурса за пианисти "Димитър Ненов" – Разград, конкурса за цигулари – Благоевград, конкурса за изпълнение на българска творба – Бургас, конкурса "Орфеева дарба" – София и др. Малките инструменталисти многократно се изявяват и като солисти на Симфоничен оркестър – Сливен.
Под режисурата на Николай Априлов детският музикален театър е поставил осем различни спектакъла: "Счупената чаша" от Парашкев Хаджиев, "Червената шапчица" от Александър Владигеров, "Буратино" от Петър Ступел, "Площадчето на чудесата" от Тончо Русев", "Малката кибритопродавачка" от Мишо Тодоров, "Пролет по никое време" от Димитър Вълчев, "Патиланци" и "Макс и Мориц" от Александър Йосифов. След 1990 г. не са правени нови постановки.
Класът по литературно творчество, ръководен от поетесата Евгения Генова, е създаден през 1979 г. първоначално в Центъра за работа с деца. От 1982 г. е в ОШИ "Мишо Тодоров". Изявите им са свързани с различни радиопредавания и многобройни публикации в периодичния печат. Децата са спечелили и престижни награди от национални и международни конкурси: "Искри", "Петя Дубарова", "Витошко лале", "Любовта в нас", "Моите детски мечти", "Ястребино" – 95, 96, 97, 98, "Доброто в нас", "Южни слънца", "Живеем в земята на Ботев" , "Николай Лилиев", международните: "Шанкар", "Европа в училище", "Ришельо", "Галактика – млада франкофонска поезия". От 2009 г. класът ръководи Валентина Димитрова.
Вокална формация "Сините камбанки" е създадена през 1995 г. с ръководител Живка Болярска. Има участия в: Национални празници на детската песен "Мишо Тодоров", Националния фестивал на детската книга, телевизионното шоу "Като лъвовете", Националния конкурс "Златния петел" – В. Търново /първа награда/, "Приказен свят" – Габрово /първа награда за нова песен/, "Орфеево изворче" – Стара Загора /първа награда/.Формацията има присъдени награди от Съюза на българските композитори, от клуб "Отворено общество", специална награда от Министерство на отбраната, първа награда от прегледите на художествените състави – 2003г. Има участия в Международни фестивали в Чехия и Турция.
Куклено-театрална формация "Пакостник" е създадена през 1998 г. с ръководител Дани Стефанова. Подготвени са спектаклите: "Мързелан и Мързеланка", "Принц Лакомчо", "Приказки-разговорки" /спечелил награда от фестивала "Приказка за теб" – Варна 2004/, "Живата река" – създаден в рамките на международния проект Аквафил, спечелил наградата "Златна рибка" . Представени са и музикални приказки, съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен: "Петя и вълкът" по музика на Прокофиев и "Как пеперудата тропна с крак" по музика на Димитър Караминков. Правени са драматизации по приказки на Братя Грим и Андерсен. В периода 2006-2009 г. класът е воден от Янчо Иванов. От 2009 г. театралната формация е под режисурата на Анелия Христова.
Десетки са децата които обикват изкуството и го правят своя професия и съдба. Подготовката на ученици с професионална насоченост започва веднага след основаването на Школата. Първите приети в Средно Музикално Училище са цигуларите Георги Калайджиев и Гаро Шаклиян. От тогава всяка година школата изпраща свои ученици в средните училища в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Русе, София и в Музикалните Академии в София и Пловдив. Някои днес са изявени музиканти: цигуларите Димитър Данчев, Георги Калайджиев /дългогодичен солист в ансамбъл "Софийски солисти"/, Събина Бояджиева /дългогодишен концертмайстор на Софийска опера/, Николай Кирилов /концертмайстор на оркестър в Испания/, Стефка Караиванова /преподавател в Музикалното училище в Стара Загора и концертмайстор на Старозагорска опера/, Росица Жекова /концертиращ солист в САЩ/, пианистките Сара Шаклиян и Ралица Койчева – и двете в САЩ. Мнозина се завръщат в родния град като професионални музиканти. Голям процент от оркестрантите в Сливенска филхармония, от учителите по музика в общообразователните училища и от днешните преподаватели в ОШИ "Мишо Тодоров" са направили първите си стъпки тук.
В настоящия момент в ОШИ "Мишо Тодоров" годишно се обучават около 200 ученика в различните специалности.
От 2008 година ОШИ е инициатор и домакин на Детски музикален фестивал "Мишо Тодоров" за деца изпълнители на класически музикални инструменти и детски вокални групи. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговата цел е да се предостави сцена за изява на детския талант, да се даде възможност техните умения да станат достояние до широк кръг зрители, а преподавателите да споделят своя опит и проблеми в работата с деца.

 

Всички права запазени © 2013 Народно читалище "Зора" - Сливен

Top Desktop version